2x Emigreren – Zoek de Verschillen

In het vorige blog schreef ik over non-negotiables en jezelf een beetje kennen om goede keuzes te maken. En dat het handig om voor jezelf een aantal zaken op een rijtje te zetten. Dat heb ik zelf natuurlijk ook gedaan. Soort van, want ik ben niet supergestructureerd. Maar de grote lijnen moeten altijd wel kloppen. Dus hier onder -ter lering ende vermaeck- mijn eigen overwegingen voordat we onze spullen gingen inpakken. Zoals al schreef, vond ik het handig om te kijken naar wat ik belangrijk vond met betrekking tot Plaats – Werk- Geld – Sociaal. En dat te gebruiken bij onze emigratiekeuze.

Emigratie 1. Kiwi Experience

Toen ik met mijn lief Nieuw Zeeland vertrok, ging dat bestwel vlotjes. Het was nog steeds spannend, maar achteraf gezien waren we zo weg.

De overwegingen waren ongeveer als volgt:

Plaats: Buitenland, engelstalig ivm Werk (of Nederlands, maar dat leverde niet veel keus op) Niet te koud (exit Canada), niet teveel enge beesten (exit Australië). Huisvesting: don’t care, oude campervan is prima.

Werk: leuk werk in mijn vakgebied (dus professionele registratie regelen)(ik)/klussen is prima (lief)

 

Geld: Geld voor een aantal maanden rondreizen. Daarna moeten we werk vinden. Als het niet meteen lukt om werk te vinden in mijn vakgebied doe ik in de tussentijd wel iets anders (man, je wordt echt vet sterk en fit van appels plukken 😊)

Sociaal: Niet veel eisen, we ontmoeten vast wel leuke mensen. Taal: Engels dus. No problem.

Emigratie 2: Projet Famille

Toen we (lief + 2 kids) naar Frankrijk vertrokken, ging het ongeveer zo:

Plaats: In Europa, binnen een half uur van centrum van een leuke stad (ik)/ veel ruimte (lief). Huisvesting: Kamperen? Geen optie (we hadden meer dan twee backpacks bij ons deze keer). Eerst huren is prima. Kunnen we op ons gemak op zoek naar een fijn project/niet al te erge bouwval (welke van de 2 het is hangt af van the mood of the day. En het weer 😊)

Werk: blijven doen wat ik deed (= concreet: makkelijk van + naar Nederland te reizen om trainingen te geven, dus goede verbinding essentieel. Daarnaast online werk, dus graag goed internet, thank you) /klussen is prima (lief)

Geld: ‘Ja ik ga dus niet op de bonnefooi met 2 kinderen hoor’ (ik) / ‘Oh, OK’ (lief)

Sociaal: een plek waar ook andere kinderen wonen (= concreet: scholen selecteren met +100 leerlingen en daar in de buurt verder zoeken. In de buurt van een plaats waar muziek/sportlessen zijn voor de kids. Zonder dat ik fulltime taxi ben). Taal: Voorlopig niet essentieel voor werk dus niet erg dat dit nog niet volledig vloeiend is. Kan me redden en de rest leren we in de loop van de tijd wel.

Bij emigratie nr 1 zijn we gewoon op het vliegtuig gestapt. En dat kwam goed. Ik had vooral veel zin , het was spannend maar vooral tof. En het is een tijdje geleden, en vooral ook BC (Before Children) dus het kan zijn dat mijn geheugen een ietsig pietsje gekleurd is, maar toch was het in ieder geval vanaf waar ik nu sta bezien, allemaal vrij simpel.

Bij emigratie nr 2 zijn we uiteindelijk ook gewoon vetrokken maar dit had wel meer voeten in de aarde omdat we met z’n vieren waren. Misschien herinner ik me meer details omdat het recenter is, maar er moest ook gewoon meer geregeld worden – of, beter gezegd; onze (ehm, mijn?) non-negotiables waren veranderd. Een zekere mate van ‘we zien wel, het komt vast wel goed’ was nog steeds wel aanwezig, maar het was toch fijn om een aantal dingen op orde te hebben voor vertrek. En ook deze keer is het goedgekomen hoor. Of soms is het nog aan het goedkomen, want ja, het duurt gewoon wel even voordat je weer gesettled bent op je nieuwe plek, toch?

Wat is voor jou belangrijk om voor elkaar te hebben voordat je je in het avontuur stort? Laat het hieronder weten!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *